>> Naginata


De krijgskunst naginata is vernoemd naar het wapen wat we in deze budo discipline hanteren : de naginata. De naginata is het best te omschrijven als een japanse hellebaard. Een één meter tachtig tot twee meter lange hardhouten staf met daaraan verbonden een aan één kant snijdend mes van ongeveer 36 tot 55 centimeter lang.

Naginata is net als kendo een full-contact krijgskunst. De beoefenaars van naginata gebruiken natuurlijk geen echte wapens maar net als bij kendo de bamboe variant hiervan. Naginata wordt beoefend in traditionele beschermende kleding (bogu). De raakvlakken bij naginata zijn hoofd, polsen, keel, lichaam en schenen.

Net zoals in kendo streven we bij naginata naar de eenheid van wapen, geest en lichaam. Deze eenheid is nodig om in het gevecht bijna instinctief te kunnen handelen. Deze eenheid wordt bereikt door de verschillende naginata technieken vaak te trainen. In vergelijking met kendo is de naginata training iets minder intensief. Verder is naginata afwisselender dan kendo door zijn vele houdingen en verschillende aanvals technieken.



Historie


De naginata is een wapen dat zijn oorsprong vermoedelijk vindt in China en verder is ontwikkeld Japan. Het lijkt zo gezegd op een hellebaard echter is net als een katana een snijwapen. De naginata werd met name gebruikt door infanterie. De vroegste vermelding van het gebruik van de naginata vinden we in geschriften uit de 8ste eeuw na christus. In de 12e eeuw won de naginata aan populariteit. In die periode werden cavalerie steeds vaker ingezet. De naginata bleek uitstekend geschikt te zijn om een paard en zijn ruiter uit te schakelen.

Verder wordt de naginata vaak geassocieerd met vrouwen. In het oude japan werden vrouwen van de samurai klasse vaak opgeleid in het gebruik van de naginata. Dit om het huis te beschermen als de man aan het vechten was in een oorlog. De naginata werd als geschikt wapen gezien voor vrouwen omdat er aanvallers mee op afstand gehouden konden worden. De huidige naginata krijgskunst wordt nog steeds vaak door vrouwen beoefend.